Home Page › Att välja extraljus
Att välja extraljus
- Utseende
- Ljusflöde
- Xenon eller halogen
- Teknik
- Pris
Saker att tänka på när du väljer extraljus
- Utseende (Små, stora, effektbelysning)
- Ljusflöde (Hur pass mycket ljus som levereras)
- Teknik (Halogen, xenon, LED, hållbarhet)
- Pris
Om vi börjar med utseende finns det en uppsjö. Allt från ramper med små ljus till stora med effektbelysning.
En del extraljus är utrustade med en liten extralampa som gör att det ”glöder”. Andra kan ha en lysande led-ring runt. Allt detta ser givetvis trevligt ut i mörkret. (Men är inte alltid lagligt)
Normalstora extraljus ligger runt 225mm i diameter.
Ljusflöde
Extraljus med blå reflektor ger oftast mindre ljusflöde än ett exakt likadant extraljus med ofärgad reflektor. Men för ögat upplevs det ljusflöde som kommer från en lykta med blå reflektor som trevligare och därmed kan man luras att tro att det är mer ljus.
Ett stort extraljus ger i regel mer ljus än ett litet. Men även mellan stora skiljer det sig mycket. Ljusflöde räknas i enheten Lumen. Ett normalt extraljus med halogen ger cirka 1000 lumen medan ett modernt extraljus med xenon, t.ex. Lightforce 240 Blitz Xenon ger hela 6000 lumen! Kolla extraljustester. Där får du mycket information som kan vara nyttig för dig. Här har du en länk till tidningen Vi Bilägare. Vi bilägares extraljustest
Ska jag välja halogenextraljus eller xenonextraljus?
Ska jag ha originalxenon eller konvertera själv?
Halogenextraljus
Halogenextraljus är det billigaste alternativet och ger ett betydligt bättre ljus än bilens helljus. De vanligaste glödlamporna ligger på 55W men det finns även 100W. Det brukar inte vara några problem med den högre värmeutvecklingen som 100W-lamporna ger.
Xenonextraljus
De vanligaste xenonextraljusen ligger på 35W, 55W eller 70W.
Ju högre effekt desto mer ljusutbyte och även högre pris.
Xenonextraljus från fabrik är noggrannt utvecklade där ljuspunkten ska hamna på exakt rätt ställe i reflektorn. En xenonlampa som är det minsta felplacerad i reflektorn ger ett avsevärt mindre ljusflöde och ger fel spridning vilket kan hända när man konverterar själv. Den uppenbara vinsten med att konvertera själv är att det blir betydligt billigare än att köpa ett som är klart från fabrik.
Teknik
Det traditionella halogenljuset är fortfarande störst men inte bäst. Xenonextraljus ger mer ljus, så är det bara. Priserna blir mer och mer humana som tur är. För några år sedan kostade ett xenonextraljus runt 10000 kr! Idag får du ett bättre för 20-30% av det priset.
Är du ute efter ljusstyrka på så satsa på xenon!
Det har kommit extraljus med LED-teknik som fortfarande är kostsamma. Utvecklingen lär gå framåt även här.
Tänk på vad linsen är gjord av för material. Är linsen av glas så är risken stor att du råkar ut för stenskott och linsen förstörs. Det finns linser av lexan som är ett material som i princip är okrossbart. Ett hammarslag är inga problem!
Väger extraljuset mycket? Då kan det vara risk att du upplever vibrationer i ljusbilden när du kör om du inte använder dig av stabiliseringsstag.
Pris
Stirra dig inte blind på priset, försök att tänka på vad du är ute efter och vad som kommer att passa dina behov.
Är du ute efter kvalitét och bättre egenskaper får du gå upp i prisklass. Som det brukar vara här i livet!
Är du ute efter ett extraljus som ser häftigt ut med sin effektbelysning eller är du ute efter ett extraljus som ger bra ljus?
De billigaste extraljusen kostar från 249 kr inkl moms. Vad får du om du köper ett dyrare, till exempel Lightforce 240 Blitz? Du får ett i princip okrossbart extraljus som tillverkaren litar så mycket på att du får tre års garanti (ej själva glöd- eller xenonlampan).